ŠŤAVELOVÝ PRÍVAROK

Celú sezónu využívam mamičkinu veľkú radosť menom "záhradka". Práve teraz jej tam rastie šťavel, štiav alebo ľudovo šóška. Šóšku sme od detstva chodili zberať k jednej staršej susedke, rástla jej v záhradke ako burina. Jedávali sme ju za surova, už vtedy nás lákala výrazná kyslá chuť šóšky. Ako deti sme šóšku nevnímali ako listovú zeleninu, ktorá obsahuje  vela vitmanínu C, železa a kyseliny šťavelovej. Dnes sa o šťaveli dokonca dočítate aj o jeho  liečivých účinkoch.
Ja najradšej zo šťavelu pripravujem polievku alebo prívarok ale môžete si pridať zopár listov trebárs do smoothie.
Šťavel stráca varením na objeme už po minúte varenia, takže potrebujeme dosť veľké množstvo. Na troške masla a olivového oleja som osmažila strúčik cesnaku, pridala šťavel, soľ, korenie a vegetu podľa chuti. Podliala trochou vody, pridala za malú lyžičku medu, povarila zopár minút a nakoniec som pridala asi 1dcl rastlinnej smotany (môžete použiť klasickú sladkú smotanu na varenie), povarila ďalšiu minútu a obed bol v podstate hotový. Nakoniec som to ešte tyčovým mixérom jemne rozmixovala, ale to už podľa vlastného uváženia. Medzitým som uvarila vajíčko na tvrdo, ktoré je vhodným doplnkom k takto pripravenému šťavelu. MŇAM...


Šťavelový prívarok




Komentáre

Obľúbené príspevky